Miten julkisen talouden tukijalat kantavat koronakriisissä?

Tässä podcastissa käsitellään Valtiontalouden tarkastusviraston vuosikertomuksessaan esiin nostamia teemoja. Keskustelussa julkisen talouden hoidon perusteisiin korona-aikana ja sen jälkeen pureutuvat vastikään valtiosihteerin tehtävästä työelämäprofessoriksi siirtynyt Martti Hetemäki ja Valtiontalouden tarkastusviraston johtaja Matti Okko.

Hetemäen mukaan kestävä julkisen talouden hoito nojaa ennen kaikkea kolmeen tukijalkaan: luotettavaan tietoon, sääntöihin ja vastuulliseen toimintaan. Keskustelun aikana selviää kuitenkin myös neljäs, vahvistava tukijalka.

Miten koronatilanne eroaa aiemmista talouskriiseistä? Millaisen finanssipoliittisen säännöstön EU tarvitsisi kriisin jälkeen, vai tarvitaanko sellaista lainkaan? Entä millä varmistetaan, että EU:n elpymis- ja palautumisvälineen rahoitus kohdentuu kasvua tukeviin kohteisiin?

Podcastissa pureudutaan myös ennusteiden ja kestävyyslaskelmien hyötyihin ja haasteisiin sekä puidaan julkisen talouden kestävyystiekartan kokonaisuutta.

Hetemäki ja Okko toteavat, että tutkimus- ja arviointitietoa sekä ajantasaista dataa voitaisiin hyödyntää huomattavasti nykyistä enemmän julkisen keskustelun ja poliittisen päätöksenteon tukena.

Podcastin tekstiversio

Kuuntele podcast SoundCloudissa.

Kategoriat