I sin senaste rapport har Statens revisionsverk sammanfattat effekterna av verkets arbete på hållbar utveckling. Gransknings- och tillsynsarbetet främjar i synnerhet förvaltningsinstitutionernas effektivitet, redovisningsskyldighet och transparens.
Revisionsverkets verksamhet främjar flera av målen i FN:s handlingsplan för hållbar utveckling, som är känd som Agenda 2030: som de viktigaste har vi identifierat mål 8 som rör sysselsättning och ekonomisk tillväxt, mål 16 som rör god förvaltning och effektiva institutioner samt mål 17 som rör internationellt samarbete.
Genom att granska skötseln av statsfinanserna, utöva tillsyn över den politiska finansieringen och upprätthålla öppenhetsregistret stödjer revisionsverket statsförvaltningens öppenhet och redovisningsskyldighet. Revisionsverkets granskningar och revisioner gäller hela statsförvaltningen. I rapporten berättar vi vilka hållbarhetsmål resultaten av de olika granskningarna och revisionerna främjar.
Revisionsverket arbetar effektivt när det utför sina grundläggande uppgifter på ett högklassigt sätt och följer upp utfallet för de uppställda målen. Under de senaste åren har vi utvecklat ledningens aktuella rapportering som stöd för beslutsfattandet.
Vi berättar också om vårt eget fotavtryck, dvs. om verksamhetens ekologiska, sociala och ekonomiska effekter: energiförbrukningen har minskat och distansarbete samt det att distans- och hybridmöten har blivit vanligare även i de internationella kontakterna har minskat resandet. Dessutom är personalens arbetstillfredsställelse på hög nivå.
”Hållbarheten och ansvarsfullheten finns i kärnan av vårt arbete: genom att sköta vårt grundläggande uppdrag effektivt tryggar vi en hållbar förvaltning av offentliga medel samt en verkningsfull och öppen statsförvaltning. Vi kommer ihåg att vi är redovisningsskyldiga också för vår egen verksamhet och vi är medvetna om att vi utgör ett exempel för andra”, konstaterar generaldirektör Sami Yläoutinen i inledningen till rapporten.