SuomiAreenassa pohditaan lobbauksen yhteiskunnallisia vaikutuksia

Emilia Korkea-aho, Minja Koskela, Salla Nazarenko ja Tuomo Yli-Huttula pohtivat lobbauksen yhteiskunnallista merkitystä tarkastusviraston paneelikeskustelussa 25.6. klo 12.

Tänä vuonna käyttöön otetun avoimuusrekisterin myötä eduskuntaan ja ministeriöihin kohdistuva vaikuttaminen tulee näkyväksi. Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) järjestää SuomiAreenassa paneelikeskustelun otsikolla ”Paraneeko päätöksenteko, kun lobbarit paljastuvat?”

Keskustelun panelisteina kuullaan professori Emilia Korkea-ahoa, poliitikko Minja Koskelaa, Journalistiliiton Salla Nazarenkoa sekä pitkän linjan lobbaria Tuomo Yli-Huttulaa. Keskustelua vetää VTV:n valvontapäällikkö Jonna Carlson.

Paneelikeskustelu järjestetään Eetunaukion lavalla (Itäpuisto 4) tiistaina 25.6. klo 12–12.45. Keskustelua voi seurata myös suorana lähetyksenä MTV Katsomossa, ja siitä julkaistaan myöhemmin tallenne.

”Pohdimme muun muassa, miten Suomessa vaikutetaan päätöksentekoon ja millaista on epäasiallinen lobbaus. Tänä vuonna käyttöön otettu avoimuusrekisteri tuo vaikuttamistoimintaa esiin. Kuinka läpinäkyväksi vaikuttaminen muuttuu, riippuu kuitenkin paljon myös lobbareista ja näiden tahtotilasta sitoutua avoimuuteen”, Jonna Carlson sanoo.

Tarkastusvirasto tarjoaa tietoa lobbarien vastuista, avoimuusrekisterin käytöstä ja hyvän edunvalvontatavan suosituksista myös avoimuusrekisterin teltalla SuomiAreenan Kansalaistorilla. Tarkastusvirastolaiset päivystävät teltalla tiistaina 25.6. ja keskiviikkona 26.6. klo 10–17.

Professori Emilia Korkea-aho Itä-Suomen yliopistosta on tutkinut lobbausta ja sen sääntelyä vuodesta 2013 alkaen. Hän toimii myös avoimuusrekisterin neuvottelukunnan varapuheenjohtajana.

Minja Koskela on Vasemmistoliiton ensimmäisen kauden kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Helsingistä.

Salla Nazarenko on journalisti, Korruptio Suomessa -kirjan toimittaja ja Suomen Journalistiliiton kansainvälisten asioiden asiantuntija.

Tuomo Yli-Huttula toimii johtajana Finanssiala ry:ssä ja avoimuusrekisterin neuvottelukunnan puheenjohtajana. Hän on työskennellyt myös journalistina ja ministerin erityisavustajana.

Kategoriat