På SuomiAreena diskuteras påverkanskommunikationens effekter på samhället

Emilia Korkea-aho, Minja Koskela, Salla Nazarenko och Tuomo Yli-Huttula diskuterar påverkanskommunikationens effekter på samhället i Statens revisionsverks paneldiskussion den 25 juni kl. 12.

I och med öppenhetsregistret som infördes i år synliggörs den påverkanskommunikation som riktas till riksdagen och ministerierna. Statens revisionsverk ordnar en paneldiskussion på SuomiAreena med temat ”Paraneeko päätöksenteko, kun lobbarit paljastuvat?” (“Bättre beslutsfattande när lobbyisterna avslöjas?”)

Paneldeltagarna är professor Emilia Korkea-aho, politikern Minja Koskela, Salla Nazarenko från Journalistförbundet samt Tuomo Yli-Huttula, som har lång erfarenhet av påverkanskommunikation. Diskussionen leds av Statens revisionsverks tillsynschef Jonna Carlson.

Paneldiskussionen ordnas på Eetunaukios scen (Itäpuisto 4) tisdagen den 25 juni kl. 12–12.45. Paneldiskussionen sänds också direkt i MTV Katsomo och inspelningen av den publiceras senare.

“Vi funderar bland annat på hur man påverkar beslutsfattandet i Finland och hur osaklig påverkanskommunikation ser ut. Öppenhetsregistret som infördes i år synliggör påverkanskommunikationen. Hur transparent påverkanskommunikationen blir beror dock i hög grad också på lobbyisterna och deras vilja att förbinda sig till öppenheten”, säger Jonna Carlson.

Revisionsverket ger information om lobbyisternas ansvar, användningen av öppenhetsregistret och rekommendationer för en god intressebevakningssed också vid öppenhetsregistrets tält på SuomiAreenas Medborgartorg. Revisionsverkets anställda har jour i tältet tisdagen den 25 juni och onsdagen den 26 juni kl. 10–17.

Professor Emilia Korkea-aho från Östra Finlands universitet har forskat i påverkanskommunikation och i regleringen av den sedan 2013. Hon är också vice ordförande för delegationen för öppenhetsregistret.

Minja Koskela är första periodens riksdagsledamot för Vänsterförbundet och stadsfullmäktigeledamot från Helsingfors.

Salla Nazarenko är journalist, redaktör för boken Korruptio Suomessa och sakkunnig i internationella ärenden i Finlands Journalistförbund.

Tuomo Yli-Huttula är direktör på Finanssiala ry och ordförande för delegationen för öppenhetsregistret. Han har också arbetat som journalist och ministerns specialmedarbetare.

kategorier