Vasta neljännes ehdokkaista avannut etukäteen vaalirahoitustaan

Ahkerimpia ennakkoilmoitusten tekijöitä eduskuntapuolueista ovat olleet Vasemmistoliiton ehdokkaat. Vaalipiireittäin eniten ilmoituksia puolestaan on tehty Hämeessä.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna keskiviikkona 22.3.2023. Tähän mennessä vasta 26 prosenttia ehdokkaista on antanut ennakkotietoja vaalirahoituksestaan eli kertonut vaalikampanjansa suuruudesta ja rahoituksen lähteistä.

Liberaalipuolueen ja Piraattipuolueen kaikki ehdokkaat ovat jo tehneet ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan.

Nykyisistä eduskuntapuolueista suhteessa eniten ennakkoilmoituksia ovat tehneet Vasemmistoliiton (77 %), Vihreän liiton (65 %) ja Suomen Keskustan (46 %) ehdokkaat. Eduskuntapuolueista vähiten innokkaasti ennakkoilmoituksia ovat tehneet Suomen ruotsalainen kansanpuolueen (0 %), Valta kuuluu kansalle -puolueen (0 %), ja Liike Nytin (1 %) ehdokkaat.

Alueittain ennakkoilmoituksia on tähän mennessä tehty eniten Hämeessä (36 % ehdokkaista), Helsingissä (32 %) ja Satakunnassa (28 %). Vähiten ilmoituksia on tehty Ahvenanmaalla (0 %), Keski-Suomessa (19 %) ja Lapissa (21 %).

”Äänestäjällä on hyvä olla tietoa vaalirahoituksesta jo ennen äänestyspäätöstään. Vastuullinen ehdokas kertoo rahoituksestaan ajoissa etukäteen ja lisää näin vaalirahoituksen läpinäkyvyyttä”, johtava tilintarkastaja Pontus Londen Valtiontalouden tarkastusvirastosta sanoo.

Eduskuntavaaleissa on yhteensä 2 424 ehdokasta. Näistä 619 on tähän mennessä kertonut ennakkoilmoituksella miten rahoittaa vaalikampanjaansa ja mistä saa rahoitustaan. Ennakkoilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista.

Ennakkoilmoitus sisältää suunnitelman vaalirahoituksesta ja vaalikampanjan kuluista. Ehdokkaat voivat tehdä ennakkoilmoituksia tarkastusviraston ylläpitämällä verkkosivustolla 2.3.–1.4.2023.

Tehtyjä ennakkoilmoituksia voi katsella verkossa vaalipiireittäin tai hakemalla raportteja esimerkiksi kampanjoiden rahoituksesta tai suurimmista tukijoista.

Vaalien jälkeen kaikkien kansanedustajien ja varaedustajien on lain mukaan tehtävä vielä varsinainen vaalirahoitusilmoitus.

Kategoriat