Aluevaaleissa valittujen palautettava ilmoitus vaalirahoituksestaan 26.3. mennessä

Ehdokkaista 29 prosenttia teki vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan.

Historian ensimmäiset aluevaltuustot on valittu hyvinvointialueille. Kaikkien vuoden 2022 aluevaaleissa valittujen valtuutettujen ja varavaltuutettujen tulee tehdä vaalirahoitusilmoitus viimeistään kahden kuukauden kuluessa vaalien tulosten vahvistamisesta.

Vaalirahoitusilmoitus tehdään ensisijaisesti sähköisesti, ja sen voi jättää tarkastusviraston asiointipalvelussa 26.3.2022 mennessä. Puolueet ja yhdistykset tekevät ilmoituksen vuoden 2022 tilinpäätöksen yhteydessä.

Vaalirahoitusilmoituksessa ilmoitetaan kampanja-ajalta vaalikampanjan kulut sekä rahoitus, jolla kulut katetaan.

Vaalirahoitusilmoitus tulee jättää siinäkin tapauksessa, että kampanjakuluja tai ilmoitettavaa vaalirahoitusta ei ole ollut. Aluevaalien kampanja-aika alkoi 23.7.2021 ja päättyy 6.2.2022.

Lisää tietoa vaalirahoitusilmoituksesta sekä ohjeet ilmoituksen tekemiseen löydät Vaali- ja puoluerahoitusvalvonnan verkkosivustolta.

Vaalirahoitusilmoitus tulee tehdä ennakkoilmoituksesta huolimatta

Virallinen vaalirahoitusilmoitus tulee tehdä, vaikka valittu ehdokas olisi laatinut vaalirahoituksestaan ennakkoilmoituksen. Tehty ennakkoilmoitus nopeuttaa ja helpottaa myös varsinaisen vaalirahoitusilmoituksen laatimista.

Aluevaalien 10 584 ehdokkaasta vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan teki määräaikaan mennessä 3 067 ehdokasta eli 29 prosenttia kaikista ehdolla olleista. Suhteessa ehdokkaiden kokonaismäärään aluevaalien ennakkoilmoituksia jätettiin enemmän kuin vuoden 2021 kuntavaaleissa, jolloin ehdokkaina olleista 22 prosenttia teki rahoituksestaan ennakkoilmoituksen.

Vaalirahoitusilmoitukset ovat julkisia asiakirjoja. Ilmoitusvelvollinen, joka täyttää vaalirahoitusilmoituksen heti, kun kampanjan lopulliset kulut ovat selvillä, välittää tietoa ajoissa ja edistää oman vaalikampanjansa kulujen ja rahoituksen läpinäkyvyyttä.

Lisätietoja

Neuvonta vaalirahoitusasioissa:

Neuvontapuhelin 09 432 5899 (arkisin klo 10–14)
vaalirahoitusvalvonta@vtv.fi

Median haastattelupyynnöt ja kysymykset:

Pontus Londen, johtava tilintarkastaja, projektipäällikkö, puh. 040 733 9758
vaalirahoitusvalvonta@vtv.fi

Kategoriat