Viidennessä lisätalousarviossa velkaantumisarvio pienenee – tutustu päivitettyyn visualisointiin

Eduskunta on päättänyt jo viidennestä lisätalousarviosta vuodelle 2020. Siinä kevään ja kesän arvioita verotulojen kehityksestä on korjattu. Menojen ja tulojen kokonaisuutta voi tarkastella Valtiontalouden tarkastusviraston kokoamasta visualisoinnista.

Veroja on kertynyt enemmän kuin aiemmin ennakoitiin, ja siksi valtion velanoton tarve vähenee yli miljardilla eurolla. Merkittävin muutos on liikevaihdon perusteella kannettavissa veroissa. Niissä koronan vuoksi käyttöönotettua, yrityksille annettua mahdollisuutta siirtää veroja myöhemmin maksettavaksi, ei ole käytetty odotettua määrää.

Suurin määrärahamuutos on kuntien tuessa, joka vähenee noin 430 miljoonaa euroa. Tässäkin taustalla on verotulojen ennustettua parempi kehitys. Määrärahalisäyksiä lisätalousarviossa on muutamia, esimerkiksi uusiutuvan energian tukemiseen 104 miljoonaa euroa ja sosiaalisen perustein kohdistuvaa koronatukea 60 miljoonaa euroa.

Visualisoinnista voi tarkastella eri lisätalousarviossa tapahtuneita tuloarvioiden ja määrärahojen muutoksia nyt kaikkien viiden lisätalousarvion osalta. Hallitus on syyskuun lopussa antanut vielä kuudennen lisätalousarvion eduskunnalle käsiteltäväksi. Se sisältää ainoana määrärahana 200 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveydenhuollon koronakustannuksiin. Klikkaamalla alla olevaa kuvaa pääset tutustumaan tietoihin tarkemmin.

 

 

Kategoriat