Investointien suunnittelu ja seuranta sekä investointiratkaisuissa käytettävä tietoperusta

Investointien suunnittelu ja seuranta on toteutettu valtion kirjanpitoyksiköissä pääosin asianmukaisesti. Suunnittelun ja seurannan ohjeistusta tulee kehittää konkreettisemmaksi siten, että se ohjaisi selkeämmin merkittävien investointien tunnistamisessa ja menettelytapojen suuntaamisessa.

Tarkastuksen kohteena olivat valtion kirjanpitoyksiköiden investoinnit sekä niihin liittyvät sisäisen valvonnan menettelyt. Tarkastuksessa selvitettiin, onko investointien suunnittelu järjestetty asianmukaisesti, onko investointipäätöksen perustana ollut asianmukainen tietoperusta ja onko investointien seuranta järjestetty asianmukaisesti.

Investoinnit ovat valtiontalouden kannalta merkittävä menoerä. Vuosina 2018–2023 talousarviotalouden reaali-investoinnit olivat keskimäärin noin 1,4 miljardia euroa vuodessa. Merkittävin osa investoinneista liittyy rakenteisiin kuten väyläomaisuuteen.

Tarkastuksen perusteella investointien suunnittelu ja seuranta olivat pääosin asianmukaista. Kirjanpitoyksiköiden investoinneissa investointiratkaisun perustana korostuvat ei-rahamääräiset hyödyt ja niiden arviointi. Tarkastuksessa havaittiin, ettei kaikista merkittävistä väylähankkeista ollut laadittu lain edellyttämiä hankearviointeja. Väyläviraston tulee huolehtia, että vaadittavat hankearvioinnit laaditaan ja että hankearviointiohjeiden soveltaminen dokumentoidaan yhtenäisin menettelyin.

Valtiokonttori on antanut investointien suunnittelusta määräyksen (Avautuu uuteen välilehteen) ja ohjeen (Avautuu uuteen välilehteen). Määräyksen mukaan kirjanpitoyksiköiden tulee suunnitella ja seurata investointeja, jotka se arvioi toimintansa kannalta merkittäviksi. Suunnittelun ja seurannan menettelytavat tulee valita investoinnin luonteen, kokoluokan ja merkittävyyden perusteella.

Tarkastuksen perusteella menettelyt merkittävien investointien tunnistamiseksi vaihtelevat kirjanpitoyksiköiden välillä. Valtiokonttorin määräys ja ohje jättävät paljon harkintavaltaa kirjanpitoyksiköille eivätkä sisällä konkreettisia kriteereitä merkittävien investointien tunnistamiseksi siten, että ne ohjaisivat suunnittelun ja seurannan menettelytapojen suuntaamisessa.

Tarkastusvirasto suosittaa, että Valtiokonttori kehittää ohjeistusta niin, että se ohjaisi selkeämmin kirjanpitoyksiköitä merkittävien investointien tunnistamisessa ja menettelytapojen valinnassa investoinnin luonteen, kokoluokan ja merkittävyyden perusteella.

Kategoriat

URN-tunniste

URN:ISBN:978-952-499-569-6