Eduskuntatalo

Eduskuntavaalien ehdokkaiden seurattava vaalirahoitusta alusta alkaen

Ensi kevään eduskuntavaalien kampanja-aika on alkanut. Tiedot vaalirahoituksesta ilmoitetaan tarkastusvirastolle.

Eduskuntavaalien 2023 kampanja-aika on jo käynnissä. Jokaisen ehdokkaan kannattaa seurata vaalikampanjansa kuluja ja rahoitusta alusta alkaen. Näin ehdokkaan on helpompaa ilmoittaa tarkastusvirastolle vaalirahoituksestaan. Seuranta auttaa myös erottelemaan kampanjan menot ehdokkaan yksityisistä menoista.

Vaalirahoitus ilmoitetaan Valtiontalouden tarkastusvirastolle (VTV) koko kampanja-ajalta 2.10.2022–16.4.2023. VTV:lle ilmoitetaan kampanja-ajalta sekä vaalikampanjan kulut että rahoitus, jolla kulut katetaan.

2.10.2022 Kampanja-aika alkaa kuusi kuukautta ennen vaaleja. 2.3.2023 Ehdokkaat voivat alkaa tehdä vapaaehtoisia ennakkoilmoituksia. Ennakkoilmoituksen voi kuitenkin toimittaa aikaisintaan ehdokaslistojen yhdistelmän laatimisen jälkeen. 1.4.2023 Viimeinen päivä jättää vapaaehtoinen ennakkoilmoitus. 2.4.2023 Vaalipäivä. 5.4.2023 Vaalien tulos vahvistetaan. Valitut voivat alkaa tehdä vaalirahoitusilmoituksia. 5.6.2023 Viimeinen päivä jättää vaalirahoitusilmoitus ajoissa.
Eduskuntavaalien 2023 tärkeimmät päivämäärät

Ennakkoilmoituksia vaalirahoituksesta aletaan kerätä maaliskuun alussa

Ehdokkaan kannattaa tehdä vaalirahoituksestaan myös ennakkoilmoitus. Ennakkoilmoituksella ehdokas tarjoaa äänestäjilleen avoimesti tietoa oman vaalikampanjansa kuluista ja rahoituksesta. Ajoissa ennen vaalipäivää tehty ennakkoilmoitus tekee vaalirahoitusta läpinäkyväksi ja edistää demokratiaa.

Ennakkoilmoitus sisältää suunnitelman vaalirahoituksesta ja vaalikampanjan kuluista. Ilmoitukset tehdään ensisijaisesti verkossa VTV:n asiointipalvelussa, ja ne julkaistaan verkossa sellaisinaan ja viipymättä. Ennakkoilmoituksia voi tehdä 2.3.2023 alkaen.

Eduskuntavaalien vaalipäivä on 2.4.2023. Kun vaalien tulos on vahvistettu, alkaa varsinaisten vaalirahoitusilmoitusten tekeminen.

Tarkemmat tiedot löydät vaalirahoitussivustolta.

Kategoriat