Eurovaalit 2024: Vastuullinen ehdokas kertoo avoimesti vaalirahoituksestaan

Jokainen europarlamenttivaalien ehdokas voi lisätä vaalirahoituksen läpinäkyvyyttä tekemällä ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan mahdollisimman pian. Vaalien jälkeen lopullisen vaalirahoitusilmoituksen tekevät europarlamenttiin valitut edustajat ja varaedustajat.

Ennakkoilmoitus lisää vaalirahoituksen läpinäkyvyyttä

Jokainen ehdokas voi osaltaan lisätä vaalirahoituksen läpinäkyvyyttä tekemällä ennakkoilmoituksen vaalikampanjansa rahoituksesta. Ennakkoilmoitukset julkaistaan verkossa osoitteessa vaalirahoitus.fi.

Ennakkoilmoituksen voi tehdä aikavälillä 10.5.–8.6. Ennakkoilmoitus sisältää suunnitelman vaalirahoituksesta ja vaalikampanjan kuluista.

Tehtyään ennakkoilmoituksen ehdokas voi kertoa siitä sosiaalisessa mediassa tai verkkosivuillaan: lue lisää ja lataa kuvatiedosto.

Mitä aiemmin ennakkoilmoituksen tekee, sitä paremmin se palvelee avointa hallintoa, demokratiaa ja äänestäjiä. Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys kotimaassa alkaa 29.5. ja päättyy 4.6. Vaalipäivä on 9.6.2024.

Vaalirahoitusilmoitus on tehtävä 12.6.–12.8.2024

Vaalien jälkeen kaikkien europarlamenttiin valittujen edustajien ja varaedustajien on lain mukaan tehtävä vielä varsinainen vaalirahoitusilmoitus.

Vaalirahoitusilmoituksen voi tehdä 12.6. alkaen ja se pitää tehdä viimeistään 12.8.2024. Vaalirahoitusilmoituksessa raportoidaan vaalikampanjan lopulliset kulut sekä rahoitus, jolla kulut on katettu. Vaalirahoitusilmoitus tulee jättää silloinkin, kun kampanjakuluja tai vaalirahoitusta ei ole ollut.

Vaalirahoitusilmoituksen jälkeen ilmoitusvelvollisen on pyydettäessä toimitettava myös kampanjatiliotteensa tai muut vastaavat selvitykset, jos tarkastusvirasto niitä valvontatyössään tarvitsee. Tarkastusvirasto lähettää tästä ohjeet ilmoitusvelvollisille.

Lisätiedot

Neuvonta vaalirahoitusasioissa

Neuvontapuhelin arkisin klo 10–14, puh. 09 432 5899
vaalirahoitusvalvonta@vtv.fi

Median haastattelupyynnöt ja kysymykset

Pontus Londen, johtava tilintarkastaja, puh. 040 733 9758
vaalirahoitusvalvonta@vtv.fi

Kategoriat