Kuntavaaliehdokas, nyt voit tehdä ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestasi

Ehdokas voi tehdä vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan 14.5.–12.6.2021.

Kuntavaalien ehdokkaat voivat toimittaa ennen vaalipäivää VTV:lle vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen, joka sisältää suunnitelman vaalirahoituksesta ja vaalikampanjan kuluista. Ennakkoilmoituksen voivat toimittaa myös kaikki puolueet ja avustuspäätöksessä mainitut puolueyhdistykset.

Ennakkoilmoitus vaalirahoituksesta tehdään ennen vaalipäivää. Kuntavaalien 2021 ennakkoilmoituksia voi jättää aikavälillä 14.5.–12.6.2021. Ajoissa saapuneet ennakkoilmoitukset julkaistaan sellaisenaan viipymättä.

Kuntavaaliehdokkaan muistilista: 1. Seuraa menojasi ja tulojasi koko kampanjakauden ajan. 2. Tee vapaaehtoinen ennakkoilmoitus vaalirahoituksestasi ennen vaalipäivää. Näin lisäät vaalirahoituksen läpinäkyvyyttä! Kun täytät ennakkoilmoituksen huolellisesti, on lopullisen vaalirahoitusilmoituksen teko sitäkin helpompaa!

Lisää tietoa ennakkoilmoituksesta ja ohjeet ilmoituksen tekemiseen löydät Vaali- ja puoluerahoitusvalvonnan verkkosivustolta.

Lue, miksi ennakkoilmoitus kannattaa tehdä: On lottovoitto syntyä maahan, jossa vaalirahoitusta valvotaan!

Muuttuneen kampanja-ajan vaikutus kulujen ilmoittamiseen

Vuoden 2021 kuntavaalien kampanja-aika muuttui, kun vaalipäivä siirtyi huhtikuulta kesäkuulle. Uusi vaalipäivä on 13.6.2021, ja näin kuntavaalien kampanja-ajaksi katsotaan aikaväli 13.12.2020–27.6.2021.

Ennen 13.12.2020 aiheutuneita kuluja ei lasketa mukaan kampanjan kuluihin ja niitä ei ilmoiteta vaalirahoitusilmoituksessa.

Vaalirahoituksen kerääminen sen sijaan voi alkaa jo ennen kampanja-aikaa ja jatkua koko kampanjan ajan. Vaalirahoitusta ovat kaikki sellaiset suoritukset, joilla katetaan vaalikampanjan kuluja, olipa ne saatu vanhana kampanja-aikana, uutena kampanja-aikana tai jo aiemmin.

Mitä tietoja vaalirahoituksesta kerätään? Varat, lainat, tuet yksityishenkilöiltä, tuet yrityksiltä, tuki puolueelta, tuki puolueyhdistykseltä, tuet muilta tahoilta, esim. ammattiyhdistysliikkeiltä, etujärjestöiltä, osuuskunnilta, tuet kolmansilta osapuolilta. Huom. Aina, jos saatu tuki on 800 € tai enemmän, tuen antaja on nimettävä!

Kategoriat