Tietoa presidentinvaalin vaalirahoituksesta

Presidentinvaalin 2024 vaalikampanjoiden rahoituksesta voi jo tehdä ennakkoilmoituksen Valtiontalouden tarkastusvirastolle (VTV). Yhdenkään ehdokkaan vaalikampanjan rahoituksesta ei vielä ole tehty ennakkoilmoitusta.

Ennakkoilmoitukset sekä myöhemmin varsinaiset vaalirahoitusilmoitukset julkaistaan Vaalirahoitusvalvonta.fi-sivuilla. Ennakkoilmoitus on vapaaehtoinen, kun taas vaalien jälkeen tehtävä vaalirahoitusilmoitus on kaikille ehdokkaille pakollinen.

Toisin kuin muissa vaaleissa presidentinvaalissa ei ole ylärajaa sille, kuinka paljon rahoitusta ehdokas voi ottaa vastaan yksittäiseltä tukijalta. Muiden vaalien tapaan tuen antaja on kuitenkin nimettävä, jos saatu tukisumma on 1500 euroa tai enemmän. Presidentinvaalissa pätevät myös samat säännöt, keiltä tukea voi ottaa vastaan, kuin muissakin vaaleissa. Lue lisää, millaista tukea vaalikampanjassa voi ottaa vastaan.

Tärkeitä vaalirahoituksen päivämääriä

  • Ke 17.1. Ennakkoäänestys alkaa.

  • Pe 26.1. Viimeinen päivä jättää ennakkoilmoitus ensimmäisestä vaalista

  • Su 28.1. Ensimmäisen vaalin vaalipäivä

  • Ti 30.1. Ensimmäisen vaalin tulos vahvistetaan. Vaalirahoitusilmoitusten tekeminen alkaa ja jatkuu 2.4. saakka, mikäli on vain yksi vaali. Jos presidentinvaalissa edetään toiseen vaaliin, voi edelleen tehdä ennakkoilmoituksia vaalirahoituksesta tai täydentää jo tehtyä ennakkoilmoitusta 9.2. saakka.

  • Su 11.2. Toisen vaalin vaalipäivä

  • Ke 14.2.2024 Toisen vaalin tulos vahvistetaan. Vaalirahoitusilmoitusten tekeminen alkaa ja jatkuu 15.4. saakka.

Lisätietoa

Vaalirahoitusvalvonta.fi

vaalirahoitusvalvonta@vtv.fi

Kategoriat