Vaalirahoitusilmoitus eduskuntavaaleista tehtävä viimeistään 5.6.

Eduskuntavaalit 2023 on käyty, mutta vaalirahoituksen valvonta jatkuu.

Kaikkien kansanedustajiksi valittujen sekä varaedustajiksi määrättyjen on tehtävä vaalirahoitusilmoitus viimeistään 5.6.2023. Vaalirahoitusilmoitus tehdään verkossa tarkastusviraston asiointipalvelussa.

Vaalirahoitusilmoituksessa ilmoitetaan vaalikampanjan lopulliset kulut sekä rahoitus, jolla kulut on katettu. Vaalirahoitusilmoitus tulee jättää siinäkin tapauksessa, että kampanjakuluja tai vaalirahoitusta ei ole ollut.

Puolueet ja yhdistykset ilmoittavat vaalikampanjoidensa kuluista ja rahoituksesta vuoden 2023 tilinpäätöksen yhteydessä.

Lisää tietoa vaalirahoitusilmoituksesta sekä ohjeet ilmoituksen tekemiseen löydät Vaali- ja puoluerahoitusvalvonnan verkkosivustolta.

Ennakkoilmoituksia tehtiin viime kertaa vähemmän

Jokaisella eduskuntavaalien ehdokkaalla oli mahdollisuus kertoa avoimesti vaalikampanjansa rahoituksesta ja tukijoista jo ennen vaalipäivää. Kuitenkin vain 44 prosenttia ehdokkaista teki vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan.

Into kertoa äänestäjille etukäteen vaalirahoituksesta on vähentynyt, sillä edellisissä eduskuntavaaleissa 2019 vastaava luku oli 48 prosenttia. Ennakkoilmoituksen tekeminen olisi kuitenkin tärkeää, sillä läpinäkyvä vaalirahoitus tukee demokraattista järjestelmää.

Ennakkoilmoitus ei korvaa varsinaista laissa määrättyä vaalirahoitusilmoitusta. Kansanedustajiksi valittujen sekä varaedustajiksi määrättyjen tulee tehdä vaalirahoitusilmoitus riippumatta siitä, tekikö ennakkoilmoituksen.

Neuvonta vaalirahoitusasioissa

Neuvontapuhelin 09 432 5899 (arkisin klo 10–14)
vaalirahoitusvalvonta@vtv.fi

Median haastattelupyynnöt ja kysymykset

Pontus Londen, johtava tilintarkastaja, puh. 040 733 9758
vaalirahoitusvalvonta@vtv.fi

Kategoriat