Valtion rahoittamissa laajoissa hankkeissa on varmistettava läpinäkyvä päätöksenteko.
Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on tarkastanut Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishanketta ja erityisesti sitä, miten valtionavustusta myönnettiin, käytettiin ja valvottiin hankkeessa. Tarkastus kohdistui avustuksen myöntäneeseen opetus- ja kulttuuriministeriöön ja avustuksen saaneeseen Stadion-säätiöön.
Tarkastuksessa ei tullut esiin viitteitä siitä, etteikö rahoitettu kokonaisuus olisi yleisesti valtionapupäätösten mukainen. Hankkeen kustannukset ovat kuitenkin nousseet merkittävästi. Hankkeen tarveselvityksessä esitetty kustannusarvio vuonna 2012 oli 197 miljoonaa euroa, syksyllä 2020 kustannusarvio oli noussut yli 330 miljoonaan euroon.
Valtionapuviranomaisen suorittama valvonta ei vastannut monimuotoisen ja pitkäkestoisen hankkeen vaatimuksia. Hankkeeseen nimetyn ohjausryhmän tehtävänä oli varmistaa, että hankkeen kustannukset pysyvät hallinnassa ja hanke aikataulussa. Tarkastuksessa saadun käsityksen mukaan ohjausryhmä ei kyennyt asianmukaisesti suoriutumaan tehtävästään.
”Julkisten varojen käytön on oltava läpinäkyvää ja kustannustehokasta. Siksi valtion rahoittamia monimuotoisia ja pitkään kestäviä hankkeita tulee valvoa riittävästi”, VTV:n ylitarkastaja Olli Piiroinen painottaa.
Valtio on linjauksissaan määrittänyt, kuinka suurella summalla se enintään osallistuu hankkeeseen. Hankkeen keskeiselle urakalle ei sen sijaan ole määritelty kiinteää kattohintaa vaan se muuttuu, kun lisä- ja muutostöitä hyväksytään.
”Hankkeeseen valitun urakkamallin maksuperuste on ristiriidassa valtion rahoituslinjauksen kanssa. Tätä ristiriitaa ei tuotu esiin riittävän selkeästi ja oikea-aikaisesti hankkeen rahoituksen käsittelyssä”, Piiroinen kertoo.
Rakennuttajana ja rahoittajaosapuolena toimivan Helsingin kaupungin hankkeelta laskuttamat kustannukset eivät ole kaikilta osin olleet läpinäkyviä. Stadion-säätiön hankkeen kustannuksiin sisällyttämä oikeuden langettama hyvitysmaksu ei ole hankkeen avustuskelpoinen kustannus.
”Valtionavustuksen myöntäjän ja saajan pitäisi varmistua siitä, että hankkeelle kohdistetut kustannukset ovat avustuspäätöksen ja avustusehtojen mukaisia”, Piiroinen tähdentää.
Stadion-säätiön piti antaa hankeselvitys opetus- ja kulttuuriministeriölle ensi kesäkuun loppuun mennessä. OKM:n 12.1.2021 tekemän uuden päätöksen mukaan avustusta saa käyttää vielä vuoden 2021 loppuun saakka ja hankeselvitys on tehtävä kesäkuuhun 2022 mennessä.
Tutustu julkaisuun: Olympiastadionin perusparannus
Lisää VTV:n tarkastuksia ja tietoa hyvästä hallinnosta: VTV.fi